Här kommer receptet för min veganskt/glutenfri sofa tårta!
Som sagt denna receptet är basen till den kända princess tårta! Ni vet hur en princess tårta ser ut så då kan jag skippa bilden av den! Men så här såg min sofa ut när den va klar!
original receptet kommer från BakeMyDay
Ingredienser:
100 gram mjölkfritt margarin
2 dl rismjöl ( kan bli delad i 1/2 ris 1/2 mandel mjöl - ger lite mer smak)
1 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker + 1tsk vanilj arom för extra smak
5 msk äppelmos ( jag brukar ha mosade bananer eller vanilj yoghurt eftersom äpple är en IBS no no)
1 dl varmt vatten
riven kokos
Fyllningen: sylt av din önskning - jordgubb/hallon/apelsin allt bli jätte gott! jag hade jordgubb denna gång. Vanilj kräm kan man köpa, alpro vaniljkräm eller ekströms vanilj pulver att koka . Vispgrädde ska täcka tårtan och sen marzipan som kan göras hemma eller köpa.
Instruktioner:
Sätt ugnen på 175°. Ta ut en form som är lite djup så du kan skära den sen, min va runt 22cm i diameter. Lägg en klick smör i formen och lägg den i ugnen. Blanda alla torra ingredienser ihop. I en annan skål blanda smält, sockret mosade frukte eller yoghurt och varm vattnet. Blanda det torra med det blöta tills det inge bubbler kvar. Ta ut formen från ugnen och ser till att alla sidor är täckt med smöret, sen strö kokoset runt formen. Lägg i smeten i formen och sätt tårtan i ugnen för 30min. Känn tårtan med gaffel och ser om den är klar.
Medans den stå i ugnen kan du koka upp vanilj krämen så den kan kyla ner.
Konstruktionen:
Jag hade det här som bas när jag gjorde min tårta.
skär ut rectangle/fyrkantig bit från tårtan för sätet. "couch back" är baksidan av tårtan och sen "arm top" är för sidorna. Behåll dem extra bitar eftersom dem kanske behövs för att montera.
Halvera alla bitar så du kan lägga fyllningen mellan. Sylten gå först sen vanilj krämen. Montera tårta, använd krämen som "glister". Täck tårtan med hård vispat grädde och sen marzipan. Du kan sen dekorera soffan med sockermassa eller bitar från marzipan.
Tips: tårtan kan göras dagen innan och då bli den mer smakrik eftersom sockerkakan syger upp sylten och vaniljkrämen. Marzipan kan läggas dagen innan också.
No comments:
Post a Comment